Moka Logo

Alternatif Ödeme Sistemlerine Geçmek İçin 5 Neden

Geleneksel ödeme yöntemlerinin yerini online ya da mobil ödeme gibi alternatif seçenekler alıyor. Çünkü, artık insanlar cüzdanlarında nakit ya da kart taşımak istemiyor.

Dijital çağa girdiğimizden bu yana, hayatımızda her gün bir şeyler değişiyor. Bunlardan biri de ödeme alışkanlıklarımız. Geleneksel yöntemlerden, online ya da mobil ödeme gibi alternatif seçeneklere hızlı bir geçiş söz konusu.

Alternatif ödeme yöntemlerinin yükselişinin üç temel sebebi var. Birincisi; artan müşteri talebi, ikincisi rahat ve güvenilir olmaları, üçüncüsü ise teknolojik gelişmelere paralel olarak mobil uygulamaların yaygınlaşması.

Günümüzde çok sayıda kişi, geleneksel ödeme yöntemlerinin vakit kaybı olduğunu düşünüyor ve alternatif uygulamaları tercih ediyor. Güvenlik kaygıları da bu talebi besliyor. Satıcılar da müşterilerinin bu yöndeki taleplerine kayıtsız kalamıyor. Finansal hizmetlere yönelik yenilikçi adımlar da alternatif ödeme yöntemlerine hem tüketicilerin hem de satıcıların çok daha kolay erişimini sağlıyor.

Peki alternatif ödeme sistemleri niye tercih ediliyor ve getirdiği avantajlar neler?
Nakit para taşıma oranı azalırken, paranızın güvenliği artıyor:
Birçok insan, özellikle genç nesil, büyük miktarda nakit taşımaktan, güvenlik gerekçeleriyle kaçınıyor. Ya az bir parayı cüzdanlarında tutuyorlar ya da hiç nakit taşımıyorlar. Zaten online ticaretin artması, nakite olan ihtiyacı da azaltıyor. Akıllı cep telefonu üzerinden ödeme uygulamaları da, nakit parayı, mağaza alışverişleri için hayatımızdan çıkarıyor.

Artık ödeme kuyruklarında vakit kaybetmek yok:
Şüphesiz alternatif ödeme yöntemleri, tüketiciler açısından büyük kolaylık. İnsanlar, ödeme kuyruklarında vakit kaybetmek istemiyorlar. Özellikle temassız ödeme seçeneği, alışverişlerin hızla tamamlanmasını sağlıyor. Ayrıca günümüz dünyasında tüketiciler, alışveriş yapmak için belli saatlerle sınırlı kalmaktan da hoşlanmıyor. Günün herhangi bir saatinde mal ya da hizmete ulaşma ve karşılığını ödeyebilme rahatlığı yaşamak istiyor.

Alternatif yöntemler çok daha güvenli:
Tüketiciler nakit paralarını kaybetmekten ya da çaldırmaktan korktukları kadar, kart dolandırıcılığından da çekiniyorlar. Bu anlamda, alternatif ödeme uygulamaları, kart kullanımından çok daha güvenilirdir. Çünkü, mobil cihazlardaki çoğu uygulama, tüketicilerin kart bilgilerini, ‘token’ ya da ‘ödeme anahtarı’ oluşturma yöntemiyle koruyor. ‘Kart saklama’ olarak da bilinen ‘token oluşturma’ sisteminde , müşterilerin kredi ya da banka kartı numaraları, gerçek olmayan bir numarayla, yani ‘ödeme anahtarıyla’ değiştirilerek şifreleniyor. Böylece kart bilgilerine, hem ödemeyi alan firmanın hem de kart dolandırıcılarının ulaşması engelleniyor.

Muhasebe sistemi daha sağlıklı hale geliyor:
İlk üç madde, alternatif ödeme sistemlerinin tüketiciler açısından avantajlarını konu alıyordu. Öte yandan, online ve mobil ödeme seçenekleri işletmeler için de önemli fırsatlar sunuyor. Her bilgiyi kaydetme özellikleriyle, alternatif ödeme uygulamaları, işletmelerin muhasebe sistemleri için büyük kolaylıklar getiriyor. İşletmeler, düzenli raporlama sayesinde, zamandan tasarruf ettikleri gibi fatura, fiş benzeri birçok kağıt ve kırtasiye yükünden de kurtuluyorlar. Ayrıca, hata payı minimuma düştüğü için, sağlıklı bir nakit akışı yönetimine sahip oluyorlar.

Komisyon ücretlerinde tasarruf:
Birçok alternatif ödeme platformu, komisyon ve çekim ücretleri konusunda kredi kartı sağlayıcılarına göre daha avantajlı. Bu da işletmelerin sabit masraflarını azaltıyor. Hangi ödeme sistemine ihtiyacı olduğunu belirleyen bir işletmenin, piyasadaki komisyon ücretlerini araştırarak kendisine uygun bir platformu tercih etmesi giderlerinde tasarufu da beraberinde getiriyor.


Diğer Bloglar

Yeniliklerimizden haberdar olmak için bizimle iletişimde kalın!

Email adresinizi girerek Moka'dan haberdar olmaya devam edebilirsiniz.

Haber Bülteni
moka-logo-white

Moka Ödeme ve E-Para Kuruluşu A.Ş. 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Kanunu kapsamında lisanslı bir ödeme kuruluşudur.

Moka
Biz Kimiz?Moka'dan HaberlerMoka'da Kariyer

© 2022 Moka - Tüm hakları saklıdır. Site içerisindeki içerikler izinsiz kullanılamaz.

Moka 100%

İş Bankası Logo

kuruluşudur.

Bu web sitesinde kullanıcı deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı Bilgi